Bacalaureat 2025 - Limba și literatura română - Monica Cristina Anisie

DESCRIERE
DESCRIERE
Bacalaureat 2025 - Limba și literatura română - Monica Cristina Anisie
Culegerea va ofera:
- un instrument util pentru elevi si profesori;
- un breviar teoretic de notiuni esentiale si concepte-cheie;
- 60 de variante propuse spre rezolvare;
- sugestii de elaborare a raspunsurilor.
Subiectul I
(50 de puncte)
Citește următorul fragment: Cu un acut simț al observației sociologice, Caragiale fixează emergența* fenomenului în timpul guvernării lui Ion C. Brătianu (1876–1888), perioadă de grăbită ridicare a burgheziei care își consolidează puterea economică și începe să afișeze ambiții aristocratice: „Ieșiți pe Podul Mogoșoaii: mergeți la șosea, la spectacole, oriunde; vedeți această strălucitoare no‑ bleță, în cea mai mare parte de proveniență transdanubiană, în echipajele ei lustruite, așa de proaspăt blazonate că nu li s‑a uscat încă poleiala.”[...] Ochiul lui Caragiale distinge, după cum vedem, atât rădăcinile sociale ale kitschului*, cât și reflexele lui în sfera modului de viață. Echipaje, arhitectură, vestimentație, podoabe – totul ia forma pretenției ridicole, a ostentației și a falsității. Burghezia încearcă să‑și mas‑ cheze originea sub fastul unor decoruri împrumutate, dar manifestările de mimetism* nu se opresc la acest nivel. Ele cuprind progresiv și alte pături sociale, odată cu angajarea lor în procesul parvenirii sau cu instalarea unor veleități* de acest tip. În accepția cea mai largă, la baza kitschului se află, ca să reiau o formulă a lui Ibrăileanu, tendința de „declasare* as‑ cendentă”. Setea de distincție ca revers al insignifianței, fuga de mediocritate cu mijloace strâmbe și derizorii, sloganul egalitar ca fațadă și impulsul elitar* ca fond – iată factorii care decid mișcarea, de o perfectă circularitate vicioasă. Personajele lui Caragiale se pun reciproc în gardă împotriva tentației de a „umbla cu mofturi”. Dar ce folos? Mai presus de voința lor se află vrerea* suverană a Moftului. Nu personajele – la drept vorbind – umblă cu mofturi, ci Moftul umblă cu personajele: le concepe, le modelează, le articulează, le animă. Emblema acestei lumi este cioara vopsită...
Lucrarea este destinata in special elevilor din ciclul superior al liceului, clasele a XI-a si a XII-a, care vor sustine simularea sau proba scrisa a examenului de bacalaureat la disciplina Limba si literatura romana si in egala masura oricarui tanar in viziunea caruia examenul maturitatii se pregateste sistematic, pe parcursul celor patru ani de studiu.
Pentru a veni in sprijinul elevilor, autorii au gandit o structura clara, echilibrata, imbinand suportul teoretic cu o parte aplicativa consistenta, completata printr-o bibliografie selectiva care permite aprofundarea continuturilor curriculare prevazute de programa scolara.
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-- 49,90 lei
- 33,00 lei
- 30,00 lei
Promoţii
-- 41,00 leiPRP: 45,90 lei
- 41,00 leiPRP: 44,00 lei
- 65,00 leiPRP: 70,00 lei
RECENZII